Dag 99

Lördag. Jag hade en dag för mig själv i huvudstaden. Inga direkta planer men det fanns en eller två utställninga på muséer som jag ville se. Med en gnutta dåligt samvete sovde jag länge och chillade sönder hela dagen. Men om det var nånting Max på Fiji lärde mig så var det att inte ångra saker. Hur många dagar om året gör man nu ingenting egentligen?

Och jag gjorde inte ingenting. Jag hade jävligt bra diskussioner med främligar i mitt rum. Jag träffade en person som aldrig frågar varifrån man är eller vad man gör (hostel frågorna 101), han ville knappt veta vad man heter. Vi diskuterade hur kategorier kan ge missvisande bilder och fördomar. Han menade att ett jämställt samhälle vore om alla kategorier, alla labels, inte existerad. Att vi bara är en och samma. Jag hävdade att vi männiksor kan tillhöra en världsomspännande enhet, men också behöver identifiera oss med mindre grupper, kategorier, identiteter. Även om vi är jämställda är vi inte en och samma. Även om kunde eliminera alla labels skulle vi fortfarande ha 7 biljoner unika varelser här. En annan hade en teori om att jämställdhet bara kan uppnås dagen när inte enbart ett kön längre utför barnafödandet.
Det här diskuterade vi alltså utan att veta vad de andra i rummet heter. När diskussionen gick in på huruvida framtiden och det förflutna spelar någon roll så menade förstnämnda filosofen att enda som spelar roll är nuet. Jag höll inte med eftersom jag anser att nuet inte skulle vara något utan dåtid eller framtid. ”Nothing matters in the past” sa han. ”What matters in the present?” frågade jag. Det blev en konstig aha upplevelse i rummet. Jag tycker som sagt det förlutna spelar roll samt framtiden, därför tar jag det i beaktande i mitt ”nu”. Men jag kommer lägga den frågan på en hedersplats i mitt medvetande. Vad spelar roll i nuet?
Efter lite snack om mediation hördes tre knackningar och Vera, som jag rest största delen runt Nya Zeeland med men nu varit ifrån fyra nätter, stod i dörröppningen. Vi gick till ett par barer och även om klockan inte var jättesen när vi gick hem så hann vi dansa till vad Wellingtons nattliv har att bjuda på en lördagkväll. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s