Dag 77

Torsdag. Inatt var jag tvungen att sova med ett täcke, istället för filt eller lakan. Senast jag gjorde det var nog 30.12. Trodde jag skulle sakna värmen men än så länge är det bara skönt med svalare grader. 
Trots en god natts sömn somnade jag under den korta bussresan. Jag har varit jättetrött av smärtstillande för ögonen. Har slutat ta dem redan, ögonen ser förjävliga ut men är normalt fuktiga och värker inte längre. Bussen har nog något med sovandet att göra också. Bekväma stolar, vägens vaggande och mycket aktiviteter gör att de flesta nickar till.
Gissa vad vi gjorde idag? Vi gick ungefär en kilometer. I en grotta. 35 meter under marken. Klädd i våtdräkt och hjälm klättrade vi ner i en grotta. Klättrade och vandrade, vadade, simmade. En sträcka åkte vi sittandes i badringar. Okej så här funger jag: man fick antingen sätta sig i ringen i vattnet eller hoppa. Att hoppa såg ganska läskigt ut så jag tänkte bara sätta mig i tills jag hör ”Okay so who’s first?” – ”Me” – ”What are you gonna do?” – ”Jump” och där står jag då och hoppar i haha. Den här delen av grottan har perfekt akustik och är dessutom upplyst av lysmaskar. Vi fick se och höra om lysmaskar, formationer (nivet dom som droppar från taket och skapar konformade formationer. En kubikcentimeter på hundra år) och trä som förlorat allt syre och blivit hårt som sten. Mera vatten och spetsiga klippor. Vattnet kan inte ha varit mer än några grader varmt men vi stannade och drack varm saft en gång. Påväg ut fick de som ville kräla genom en tio meter lång tunnel. Man fick lov att liga sidlängs för att komma genom. Även en icke-klaustrofob som jag tyckte det var obehagligt men jag är glad att jag gjorde det. 
Det var en jättehäftig sak att lägga i upplevelse-lådan. Allting där ner såg konstgjort ut, fast det här är precis så det ser ut när naturen får forma forma fritt. Lysmaskarna var lite för symmetriskt placerade, väggarna såg ut att vara av plats och upphängda på nått spa som vill se jordnära ut. 
Bussade vidare till Mourea som är ett av våra så kallade kulturstopp. Vi bor bland ett folkslag, 12% av Nya Zeelands befolkning hör till dem men bara 2% pratar språket flytande längre. Vi sover alla i en sal där man varken får ha på sig skor, hatt eller ha med sig vatten och dryck. Dom gjorde suverän middag med efterrätt och bjöd sedan på dans och sång. Jag var nästan lite skeptisk för ”cultural entertainment” eftersom jag fick det i överdos på Fiji men gjorde såklart fel i att jämför två olika läders traditioner. Dom var superduktiga och vi fick också lära oss danssteg och att använda en [poi]. Ett rep med en mjuk boll i ena ändan. Genom att slå bollen mot handledar, armar eller ryggen skapar man olika beat. Jätteduktiga.
Kvällens höjdpunkt var ändå när jag fick tvättat mitt hår haha. En ur personal satt länge och väl och diskuterade med oss före läggdags om skillnader och olikheter mellan våra kulturer. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s